dokumentární

2020
Pôvodný názov: Mayday XX – Cockpit Killer
Réžia: Mark Mainguy
Rok výroby: 2020

Keď záhadne havaruje africké regionálne dopravné lietadlo, namíbijskí vyšetrovatelia vylúčia množstvo možných príčin, kým dospejú k šokujúcemu záveru.

29. novembra 2013. Let LAM 470 mozambickej spoločnosti Mozambique Airlines smerujúci do Luandy v Angole vzlietol z medzinárodného letiska v Mapute a čoskoro dosiahol cestovnú výšku 11 500 metrov. Podľa očakávania sa posádka hneď po vstupe do botswanského vzdušného priestoru prihlásila v regionálnom riadiacom stredisku. O hodinu neskôr, práve keď sa angolskí dispečeri chystali prevziať riadenie, však lietadlo záhadne zmizlo. Nikto nezachytil núdzové volanie ani signály z núdzového polohového rádiového majáka. Úrady vystopovali posledný zaznamenaný radarový signál. Informácie ukazovali let v cestovnej hladine. Potom však lietadlo začalo klesať a po šiestich minútach zmizlo z obrazoviek radarov.
Do pátrania po zmiznutom lietadle sa zapojilo niekoľko lietadiel. Ako prví však vrak objavili strážcovia národného parku v Namíbii. Všetkých 33 ľudí na palube zahynulo. K namíbijskému tímu DAAI sa pripojili americkí vyšetrovatelia NTSB. Na mieste nehody sa zistilo, že lietadlo bolo v čase nárazu nepoškodené, letelo správnym kurzom, ale podvozok nebol vysunutý. Dlhé a úzke pole trosiek naznačovalo, že Embraer bol v rovine a pod kontrolou. Na zem však dopadol pod strmým uhlom a dvojnásobnou rýchlosťou, než je bežné. Oba motory boli v tom čase plne funkčné. Otázkou bolo, prečo sa lietadlo zrútilo a prečo ho piloti mali pod kontrolou.
Mozambická letecká spoločnosť LAM je renomovanou leteckou spoločnosťou a jej záznamy o údržbe neobsahovali nič, čo by naznačovalo akýkoľvek technický problém. Rok starý Embraer 190 bol v perfektnom stave a deň pred haváriou prešiel dôkladnou kontrolou. Po vylúčení počasia zo zoznamu možných príčin sa pozornosť obrátila na pilotov. Tým sa záhada ešte viac prehĺbila. Obaja piloti boli skúsení a výborne sa dopĺňali.
Hoci bolo záznamové zariadenie poškodené, záznam z pilotnej kabíny ukázal, že let 470 prebiehal normálne, kým druhý pilot nešiel na toaletu. Po niekoľkých minútach sa vrátil, ale nemohol sa dostať dovnútra. Krátko predtým, ako lietadlo dopadlo na zem, bolo v kokpite počuť búchanie na dvere a varovné signály. Ale prečo kapitán nereagoval?