pohádka / pro děti

1982, 85 min
Pôvodný názov: Třetí princ
Réžia: A. Moskalyk
Rok výroby: 1982
Dĺžka: 85 min

Kráľovná sa len ťažko zmieruje so stratou jediného syna. Na radu dievčaťa, ktoré putuje krajom s cirkusantmi, nechá uvariť jedinú rybu, ktorú rybári ulovia v kráľovskom rybníku. Vodu dá vypiť kobyle, rybiu hlavu nechá sučke, sama zje mäso a kosti dá zakopať v záhrade. Po čase sa jej narodia dvojčatá Jaroslav a Jaromír. V rovnaký deň uzrú svetlo sveta aj dve rovnaké žriebätá, dve šteňatá a z kostí vyrastú dva meče.
Malí princovia akoby si z oka vypadli, povahovo sú však úplne rozdielni. Vyrastú za rok ako iní za sedem rokov, a keď dospejú, Jaromír sa zamiluje do obrazu tajomnej krásnej princeznej, nájdeného vo veži. Napriek zákazu rodičov sa vydá princeznú hľadať a skutočne ju po zdolaní mnohých prekážať objaví v podivnom kráľovstve diamantových skál. Aby ju získal, musí splniť tri úlohy, čo nedokáže a skamenie.
V tej chvíli na kráľovskom zámku Jaroslav spozná, že bratovi sa stalo niečo zlé, a okamžite mu vyráža na pomoc. Aj na neho čaká dlhá cesta, hľadanie a potom stretnutie s podivne chladnou princeznou. Aj jeho čakajú tri úlohy. Dokáže si s nimi poradiť lepšie než brat? Odhalí tajomstvo podivného kráľovstva a jeho záhadnej a chladnej princeznej? Podarí sa mu zachrániť brata?